Ceremónia mester vs Vőfély

Melyiket válasszam? Egy esküvői videós szemszögéből

Az esküvők több mint a felében találkozunk ceremóniamesterrel vagy vőféllyel. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, szükség van-e rájuk? Általában jó ha van egy profi, aki levezényli az egész napot, de nem létszükséglet.

Sokak számára az sem világos, hogy mi a különbség a két előadó között. A vőfély sokkal jobban ragaszkodik a hagyományokhoz, ezt már az öltözéke is mutatja, és sok esetben több száz éves népi hagyományokat elevenít fel. Aki tradicionális esküvőt szeretne, annak inkább őket javasolnám. A ceremóniamester lényegét tekintve egy műsorvezető, aki irányítja, levezényli az eseményeket, elhagyva a népi szokások jelentős részét. Pl. menyasszonytánc, csokordobás, stb. itt is megjelenik. Érdekes , hogy 10 évvel ezelőtt minden esküvőn volt menyasszonytánc, ahol a pár mindkét tagja magyar volt, ma már néhol ezt a szokást is elhagyják itthoni esküvők esetén is.

Videós szempontból egy jó ceremóniamester, vőfély sokat segít, mert minden fontos eseménynél szól. Ha esetleg kreatív munkát végzek kicsit arréb pl. Naplementét drónozom, vagy time lapse videót készítek és nem vagyok az étterem részen. Vannak, akik tényleg szuper jól dolgoznak, de sokszor belefutok olyanokba is, akiknek fontosabb a saját szereplésük, mint, hogy mit szeretne a pár. Ilyen esetekben elgondolkodom, hogy rossz területet választottam az esküvő businessben. Egy esküvői nap során 11-12 órakor már ott vagyok, éjjel 1-2-ig és utána még haza is kell menni, ami összesen 14-16 óra munkaórát simán kihoz, plusz  legalább 3-5 nap utómunka is van a pakliban.

Visszatérve a ceremóniamester, vőfély kérdéskörre. Egy 40-50 fős esküvőn nem létszükséglet, de 150 főnél már fontosabb, hogy valaki összefogja az eseményeket és ne a vőlegénynek kelljen rohangálni, hogy mindenki jöjjön már be a teraszról, mert kezdődik a vacsora. Ha a násznép egy része nem magyar, akkor is jó, ha van egy több nyelven tudó műsorvezető, aki két nyelven is elmondja a szükséges tudnivalókat. A legfontosabb pillanatok, amikor jó, ha van:

  1. Vendégvárásnál fogadja a vendégeket és eligazítja a násznépet a protokolláris teendőkről.
  2. Templomi vagy polgári szertartás végén a csokordobás és a fényképek elkészítését vezényli.
  3. Vacsora elején pohárköszöntőt mond és keretet ad az eseményeknek.
  4. A buli során, ha nem akaródzik a násznép táncolni, akkor egy játékkal vagy közös tánccal újra felpörgeti a bulit.
  5. Levezényli a menyasszonytáncot.

Tulajdonképpen egy segítő, aki segít, hogy a nagy nap a lehető legjobban alakuljon. Sokat tud segíteni, ha van, de ha nincs, akkor is javaslom, hogy kérjetek fel egy barátot, ismerőst, hogy segítsen a szükséges pillanatokban, vagy forduljatok hozzám, és szívesen segítek én is.